Udostępnij na:  

 

Kuchnia nie musi być wypłytkowana. A już na pewno nie w całości. Ściany, które nie znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki i zlewu mogą być pomalowane. To znacznie szybszy i tańszy sposób na zagospodarowanie ściany.

 

Oczywiście, farby używane do ścian kuchennych nie mogą być takie same jak te, których używa się do malowania ścian w pokojach. Przyczyna jest jedna – w kuchni panują inne warunki. Od gotowania i smażenia zmienia się temperatura i wilgotność powietrza, więc farba szybciej ulega zniszczeniu. Ponadto jest bardziej uszkodzona na zabrudzenia jedzeniem a najgorszy dla ścian jest tłuszcz, którego bardzo trudno usunąć.

Na szczęście, dziś producenci ciągle ulepszają farby przeznaczone do kuchni. Mogą one być akrylowe lub ceramiczne. Składniki zawarte w tych farbach uszczelniają ich strukturę. Powierzchnię pomalowaną taką farbą można zmywać bez obawy o to, że kolor zostanie zniszczony lub że struktura zrobi się „wytarta”. Farby akrylowe i ceramiczne nie wchłaniają wilgoci, dlatego mogą być stosowane także w łazienkach.

Wybierając kolor farby nie można kierować się tylko własnymi upodobaniami. Trzeba wziąć pod uwagę także kolor mebli, płytek na ścianach i podłodze a także wielkość pomieszczenia oraz oświetlenie. Coraz częściej dobiera się kolorystykę na zasadzie kontrastu, więc jeśli masz bardzo jasne meble, możesz pomalować ściany na przykład na ciemny fiolet lub butelkową zieleń. Intensywne kolory nadają wnętrzu charakteru, jednak nie powinno się ich stosować w małych pomieszczeniach, bo optycznie zmniejszają powierzchnię. Aranżacja małej kuchni jest znacznie trudniejsza i wymaga zastosowanie jasnych barw, szczególnie, jeśli kuchnia ma małe okno lub jest ślepa.

Udostępnij na:  

 

Jaka farba do kuchni?
Tagi:                

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge